English

O agenciji

   vremevodevarstvo okoljanaravapodnebne spremembepotresizrak
ARSO > o agenciji > novice
O agenciji
RSS

10. julij 2019

Vse o kopalnih vodah

ARSO je na interaktivni karti kopalnih voda, primerni tudi za uporabo na mobilnih telefonih, objavil podatke o kopalnih vodah. Uporabnik na enostaven način izve za kakovost vode in njeno temperaturo.

ARSO spremlja kakovost vode na vseh 48 uradnih kopalnih vodah v Sloveniji. Večina teh mest je v bližini vsaj ene od 170 postaj za merjenje temperature površinskih voda.

Ustreznost vode za kopanje ugotavljamo z merjenjem dveh bakterij (Escherichia coli, intestinalni enterokoki), ki sta pokazateljici morebitnega fekalnega onesnaženja. Meritve mikrobiološke kakovosti izvajamo vsakih 14 dni. Stanje ustreznosti ugotavljamo glede na skladnost s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Kakovosti kopalnih voda spremljajmo skladno z Evropsko kopalno direktivo.

Objavljena različica karte je poskusna.

V pomoč kopalcem objavljamo na naši spletni strani tudi nekaj priporočil za varno kopanje.

karta kopalnih voda

10. julij 2019

Podatki in ukrepi po nesreči vlaka pri Hrastovljah

10. 7. 2019

Na območju nesreče vlaka pri Hrastovljah je v noči na 10. julij padlo 3,2 litre dežja na kvadratni meter. Do danes ni bilo zaznano onesnaženje na nobeni lokaciji monitoringa vode (vodnjaki, podtalnica, izvir Rižane).

Geološki zavod, Slovenske železnice, Rižanski vodovod in ARSO so zakoličili lokacijo za novo vrtino. V pripravi je izdelava rudarskega načrta za vrtino. Ob dozdajšnjem poznavanju nepredvidljivega kraškega podzemlja je najverjetneje na tej lokaciji pričakovati vpliv onesnaženja. Poleg zaznave morebitnega onesnaženja bo vrtina omogočala izčrpavanje onesnažene snovi.

Kontakt

Agencija RS za okolje
Vojkova 1b
1000 Ljubljana, Slovenija
Tel: +386 (0)1 4784 000
Fax: +386 (0)1 4784 052
gp.arso@gov.si

Izpostavljene vsebine

Novice
Katalog informacij javnega značaja
Obvestila
Razpisi
Javna naznanila

 

Okoljski znaki
EU sofinancira
Laboratorij
Knjižnica
Uradne ure
Kje smo

Povezave

Vlada Republike Slovenije
Ministrstva
Vladne službe
Državni zbor
E-uprava
© Agencija Republike Slovenije za okolje
Omejitev odgovornosti
O spletnih straneh ARSO