English

O agenciji

   vremevodevarstvo okoljanaravapodnebne spremembepotresizrak
ARSO > o agenciji > novice
O agenciji
RSS

24. oktober 2016

Potresi vedno pretresejo

Priprava na potres in pravilno obnašanje med potresom

Zavarovalnica Triglav je na svojih spletnih straneh objavila raznoliko izobraževalno gradivo o potresih. Pri pripravi so sodelovali slovenski strokovnjaki za področje potresno odporne gradnje, civilne zaščite in seizmologije, slednji iz Urada za seizmologijo in geologijo na Agenciji RS za okolje.

Potrese, ki se v Sloveniji dogajajo relativno pogosto, raziskujejo seizmologi; tako aktualne kot pretekle. Raziskave zgodovinskih potresov izvajajo v sodelovanj z zgodovinarji, arheologi in geologi. Ta dejavnost je pomembna, ker med potresnimi dogodki, ki povzročijo večjo gmotno škodo, običajno mine več let in utonejo v pozabo. Izvajalci raziskav doživljajo, da je potrebno nenehno izobraževanje prebivalcev in opozarjanje na pravilno pripravo na potres in pravilno obnašanje med samim potresom.

Strokovnjaki za potresno inženirstvo opozarjajo, da ni možno napovedati kako hude bodo poškodbe stavb v potresu zgolj na podlagi gradbenih standardov, ki so veljali v obdobju, ko so bile zgrajene, niti ne moremo o tem sklepati izključno po materialih, ki so bili uporabljeni pri graditvi objekta. Za določitev potresne ogroženosti stavb je treba pregledati, preiskati in analizirati vsako stavbo posebej.

Na spletnih straneh je mogoče najti tudi navodila o ravnanju ob potresu doma in na delu, na prostem in v javnih prostorih ter v avtomobilu, opise odzivov prebivalcev ob potresu in nasvete Civilne zaščite, kako je treba biti pripravljen na morebitni potres. Opisana je tudi možnost nasveta za potresno zavarovanje in delo zavarovalniških cenilcev po potresu.

Kontakt

Agencija RS za okolje
Vojkova 1b
1000 Ljubljana, Slovenija
Tel: +386 (0)1 4784 000
Fax: +386 (0)1 4784 052
gp.arso@gov.si

Izpostavljene vsebine

Generalni direktor
Novice
Strateški dokumenti
Katalog informacij javnega značaja
Obvestila
Razpisi
Javna naznanila

 

Okoljski znaki
EU sofinancira
Laboratorij
Knjižnica
Uradne ure
Kje smo

Povezave

Vlada Republike Slovenije
Ministrstva
Vladne službe
Državni zbor
E-uprava
© Agencija Republike Slovenije za okolje
Omejitev odgovornosti
O spletnih straneh ARSO