English

O agenciji

   vremevodevarstvo okoljanaravapodnebne spremembepotresizrak
ARSO > vreme > napovedi in podatki
opozorila
Vreme

Biometeorološka napoved

Sreda, 4. marec 2015, ob 18. uri

Napoved vpliva vremena na počutje

Vremenska obremenitev bo čez dan počasi slabela, vendar se bodo pri občutljivih ljudeh še pojavljale z vremenom povezane težave, ki se bodo kazale predvsem kot nerazpoloženost, težave z zbranostjo in manjša delovna storilnost; nekateri bolezenski znaki bodo okrepljeni. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.

Napoved UV indeksa

UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah lahko doseže vrednost do 3,5 in v gorah do 4,5.V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku

Vetrovno vreme bo zmanjšalo obremenjenost zraka s cvetnim prahom. V slabše prevetrenih krajih bo obremenjenost zraka s cvetnim prahom jelše visoka, koncentracija cvetnega prahu leske bo srednje visoka do visoka, preobčutljivi posamezniki bodo zato lahko imeli težave z zdravjem. V zraku bo tudi nizka koncentracija nizko alergogenega cvetnega prahu tise in prva zrna cvetnega prahu topola.

V Primorju bo v zraku visoka koncentracija cvetnega prahu cipresovk/tisovk in nizka koncentracija cvetnega prahu leske in jelše. V zraku se bodo pojavljala tudi posamezna zrna cvetnega prahu jesena in nizko alergogenega cvetnega prahu topola in bresta.

Napoved obremenjenosti zraka s cvetnim prahom je sestavljena v sodelovanju med ARSO in NLZOH

Kontakt

Agencija RS za okolje
Vojkova 1b
1000 Ljubljana, Slovenija
Tel: +386 (0)1 4784 000
Fax: +386 (0)1 4784 052
gp.arso@gov.si

Izpostavljene vsebine

Generalni direktor
Novice
Strateški dokumenti
Katalog informacij javnega značaja
Obvestila
Razpisi
Javna naznanila

 

Okoljski znaki
EU sofinancira
Laboratorij
Knjižnica
Uradne ure
Kje smo

Povezave

Vlada Republike Slovenije
Ministrstva
Vladne službe
Državni zbor
E-uprava
© Agencija Republike Slovenije za okolje
Omejitev odgovornosti
O spletnih straneh ARSO