English

O agenciji

   vremevodevarstvo okoljanaravapodnebne spremembepotresizrak
ARSO > vreme > napovedi in podatki
Vreme

Biometeorološka napoved

Četrtek, 21. avgust 2014, ob 6. uri

Napoved vpliva vremena na počutje

Vremenski vpliv bo v prvi polovici dneva še močno obremenilen, popoldne bo obremenitev nekoliko oslabela, vendar ne bo povsem ponehala. Z vremenom povezane težave bodo pogoste, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje najbolj občutljivih ljudi v noči na petek bo moteno. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.

Napoved UV indeksa

UV indeks ob jasnem vremenu po nižinah doseže do 7; v gorah do 7,5.V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku

V daljših suhih obdobjih bo v zraku do srednje visoka koncentracija cvetnega prahu pelina in ambrozije; v Krškobrežiški kotlini in v Pomurju bo obremenjenost z ambrozijo še nekoliko višja kot drugod. Povišane dnevne obremenitve bodo negativno vplivale na zdravje preobčutljivih posameznikov. V zraku bo še nizka koncentracija cvetnega prahu trav, trpotca in metlikovk ter srednje visoka do visoka koncentracija nizko alergogenega cvetnega prahu kopriv.

V Primorju bo obremenjenost zraka s cvetnim prahom koprivovk (kopriva in krišina) srednje visoka, kar lahko preobčutljivim posameznikom povzroča težave z zdravjem. Koncentracija cvetnega prahu trpotca bo nizka. V zraku se bodo pojavljala še posamezna zrna cvetnega prahu pelina, ambrozije, trav in metlikovk.

Napoved obremenjenosti zraka s cvetnim prahom je sestavljena v sodelovanju med ARSO in NLZOH

Kontakt

Agencija RS za okolje
Vojkova 1b
1000 Ljubljana, Slovenija
Tel: +386 (0)1 4784 000
Fax: +386 (0)1 4784 052
gp.arso@gov.si

Izpostavljene vsebine

Generalni direktor
Novice
Strateški dokumenti
Katalog informacij javnega značaja
Obvestila
Razpisi
Javna naznanila

 

Okoljski znaki
EU sofinancira
Laboratorij
Knjižnica
Uradne ure
Kje smo

Povezave

Vlada Republike Slovenije
Ministrstva
Vladne službe
Državni zbor
E-uprava
© Agencija Republike Slovenije za okolje
O spletnih straneh ARSO