English

O agenciji

   vremevodevarstvo okoljanaravapodnebne spremembepotresizrak
ARSO > vreme > napovedi in podatki
Vreme

Biometeorološka napoved

Sobota, 2. avgust 2014, ob 6. uri

Napoved vpliva vremena na počutje

Vremensko občutljivi ljudje bodo občasno imeli manjše vremensko pogojene težave, ki bodo nekoliko pogostejše popoldne. Priporočamo večjo previdnost.

Napoved UV indeksa

UV indeks ob jasnem vremenu po nižinah doseže do 8; v gorah do 9.V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku

V daljših obdobjih brez padavin bo obremenjenost zraka s cvetnim prahom pelina do srednje visoka, v neposredni bližini rastlin so koncentracije višje. Posamezniki, preobčutljivi na cvetni prah pelina, bodo zato lahko imeli težave z zdravjem. V zraku bo še visoka koncentracija nizko alergogenega cvetnega prahu kopriv, do srednje visoka koncentracija cvetnega prahu trav in trpotca ter nizka koncentracija cvetnega prahu metlikovk. V zraku se bodo lahko pojavila prva zrna cvetnega prahu ambrozije.

V Primorju bo obremenjenost zraka s cvetnim prahom koprivovk (kopriva in krišina) srednje visoka, kar lahko negativno vpliva na zdravje alergikov. Koncentracija cvetnega prahu trav, trpotca in pelina bo nizka. V zraku bodo še posamezna zrna cvetnega prahu metlikovk.

Napoved obremenjenosti zraka s cvetnim prahom je sestavljena v sodelovanju med ARSO in NLZOH

Kontakt

Agencija RS za okolje
Vojkova 1b
1000 Ljubljana, Slovenija
Tel: +386 (0)1 4784 000
Fax: +386 (0)1 4784 052
gp.arso@gov.si

Izpostavljene vsebine

Generalni direktor
Novice
Strateški dokumenti
Katalog informacij javnega značaja
Obvestila
Razpisi
Javna naznanila

 

Okoljski znaki
EU sofinancira
Laboratorij
Knjižnica
Uradne ure
Kje smo

Povezave

Vlada Republike Slovenije
Ministrstva
Vladne službe
Državni zbor
E-uprava
© Agencija Republike Slovenije za okolje
O spletnih straneh ARSO