English

O agenciji

   vremevodevarstvo okoljanaravapodnebne spremembepotresizrak
ARSO > vreme > napovedi in podatki
Vreme

Biometeorološka napoved

Sobota, 25. april 2015, ob 6. uri

Napoved vpliva vremena na počutje

Vremenska obremenitev se bo čez dan postopoma krepila, pri občutljivih ljudeh se bodo pojavljale značilne vremensko pogojene težave, ki bodo pogostejše v drugi polovici dneva. Moteno bo tudi spanje. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.

Napoved UV indeksa

UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost 6 in v gorah 7.V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku

Najvišje obremenitve s cvetnim prahom breze so za nami, za konec tedna pričakujemo srednje visoko do visoko obremenitev. Sezona pojavljanja velikega jesena se zaključuje. Ker je letošnje cvetenje jesena močno, lahko v prihodnjih dneh še vedno pričakujemo nizko obremenitev. Koncentracija cvetnega prahu gabra bo nizka in tudi v splošnem je bila letošnja sezona manj obremenilna. V zraku bo v večjih količinah prisoten še cvetni prah hrasta, pojavljal se bo tudi cvetni prah bukve, oreha, vrbe, javorja in nealergogenih iglavcev ter posamezna zrna cvetnega prahu trav in divjega kostanja.

V Primorju je zacvetel mali jesen, obremenjenost zraka bo visoka. Koncentracija cvetnega prahu trav in gabra bo nizka. V zraku bodo še večje količine hrasta, prisoten bo tudi cvetni prah bukve, oreha in cipresovk ter posamezna zrna breze. Bori sproščajo v zrak velike količine cvetnega prahu, ki pa le redko povzroča zdravstvene težave.

Napoved obremenjenosti zraka s cvetnim prahom je sestavljena v sodelovanju med ARSO in NLZOH

Kontakt

Agencija RS za okolje
Vojkova 1b
1000 Ljubljana, Slovenija
Tel: +386 (0)1 4784 000
Fax: +386 (0)1 4784 052
gp.arso@gov.si

Izpostavljene vsebine

Generalni direktor
Novice
Strateški dokumenti
Katalog informacij javnega značaja
Obvestila
Razpisi
Javna naznanila

 

Okoljski znaki
EU sofinancira
Laboratorij
Knjižnica
Uradne ure
Kje smo

Povezave

Vlada Republike Slovenije
Ministrstva
Vladne službe
Državni zbor
E-uprava
© Agencija Republike Slovenije za okolje
Omejitev odgovornosti
O spletnih straneh ARSO