English

O agenciji

   vremevodevarstvo okoljanaravapodnebne spremembepotresizrak
ARSO > o agenciji > novice
O agenciji
RSS

19. avgust 2019

ARSO zavrgel vlogo DARS za okoljevarstveno soglasje

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je prejela vlogo Direkcije za avtoceste Republike Slovenije d. d. (DARS) za podaljšanje veljavnosti okoljevarstvenega soglasja za gradnjo novega izven nivojskega priključka Dragomer na avtocestnem odseku Ljubljana – Vrhnika in zahodne obvoznice Brezovica.

Med postopkom je DARS zaradi spremembe posega spremenil tudi vlogo, in sicer v vlogo za izdajo novega okoljevarstvenega soglasja.

Ker je bila vloga za izdajo okoljevarstvenega soglasja nepopolna, je ARSO pozval DARS k dopolnitvi. DARS je zaprosil za podaljšanje roka za dopolnitev vloge, čemur je ARSO ugodil.

Po drugem zaprosilu za podaljšanje roka je ARSO ugotovil, da podani razlogi za podaljšanje niso upravičeni, zato roka ni podaljšal. Zavrgel pa je tudi vlogo za izdajo okoljevarstvenega soglasja.

19. avgust 2019

Preklic odsvetovanja kopanja v otroškem bazenu kopališča Žusterna

Na kopališču Žusterna je tudi v otroškem bazenu preklicano odsvetovanje kopanja.

Pripete datoteke

14. avgust 2019

Pojav prekomernega cvetenja zlato rjave alge na Blejskem jezeru

Ob vzorčenju Blejskega jezera so biologi opazili "cvetenje" zlato rjave planktonske alge Dinobryon sertularia, ki se je prekomerno razmnožila zaradi zanjo ugodnih vremenski pogojev in optimalnih fizikalno kemijskih razmer v vodi. Cvetenje alge se opazi kot rjavo obarvana področja na mestih, kjer voda miruje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da se ljudje pri vodnih aktivnostih na jezeru izogibajo področjem z vidno prisotnostjo alg. Po kopanju se priporoča tuširanje. V primeru alergijskih reakcij (draženje kože, sluznic, oteženo dihanje ... ) naj poiščejo zdravniško pomoč.

10. julij 2019

Vse o kopalnih vodah

ARSO je na interaktivni karti kopalnih voda, primerni tudi za uporabo na mobilnih telefonih, objavil podatke o kopalnih vodah. Uporabnik na enostaven način izve za kakovost vode in njeno temperaturo.

ARSO spremlja kakovost vode na vseh 48 uradnih kopalnih vodah v Sloveniji. Večina teh mest je v bližini vsaj ene od 170 postaj za merjenje temperature površinskih voda.

Ustreznost vode za kopanje ugotavljamo z merjenjem dveh bakterij (Escherichia coli, intestinalni enterokoki), ki sta pokazateljici morebitnega fekalnega onesnaženja. Meritve mikrobiološke kakovosti izvajamo vsakih 14 dni. Stanje ustreznosti ugotavljamo glede na skladnost s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Kakovosti kopalnih voda spremljajmo skladno z Evropsko kopalno direktivo.

Objavljena različica karte je poskusna.

V pomoč kopalcem objavljamo na naši spletni strani tudi nekaj priporočil za varno kopanje.

karta kopalnih voda

Kontakt

Agencija RS za okolje
Vojkova 1b
1000 Ljubljana, Slovenija
Tel: +386 (0)1 4784 000
Fax: +386 (0)1 4784 052
gp.arso@gov.si

Izpostavljene vsebine

Novice
Katalog informacij javnega značaja
Obvestila
Razpisi
Javna naznanila

 

Okoljski znaki
EU sofinancira
Laboratorij
Knjižnica
Uradne ure
Kje smo

Povezave

Vlada Republike Slovenije
Ministrstva
Vladne službe
Državni zbor
E-uprava
© Agencija Republike Slovenije za okolje
Omejitev odgovornosti
O spletnih straneh ARSO