English

O agenciji

   vremevodevarstvo okoljanaravapodnebne spremembepotresizrak
ARSO > vreme > napovedi in podatki
Vreme

Snežne razmere

Petek, 11. aprila 2014

N/A

Splošna nevarnost plazov je majhna, tj. 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

V sredo in četrtek je bilo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Nekoliko mhladneje je bilo, ledišče jebilo v četrtek na nadmorski višini okoli 1700 m, do danes zjutraj se je še nekoliko znižalo Snežna odeja se je čez dan na sončnih legah ojužila, ponoči pa v visokogorju in ponekod v sredogorju pomrznila, a zaradi povečane oblačnosti ne povsod. Lavinske razmere se od srede skoraj niso spremenile.

Omembe vredna snežna odeja sega na prisojnih pobočjih do nadmorske višine okoli 1400 m, v osojah pa do okoli 900 m. Višina snega je precej neizenačena. Nad nadmorsko višino okoli 2000 m je snega v Julijskih Alpah še vedno nad 400 cm, na 1500 m pa od 200 do okoli 300 cm. Drugod je na 1500 m od 30 do 110 cm snega, več v zahodnih Karavankah. Snežna odeja je večinoma dobro preobražena.
Ponoči sneg pomrzne in zjutraj je snežna odeja večinoma trda, čez dan pa se pod vplivom morebitnega sonca sneg zmehča.
Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje, čez dan se pod vplivom sonca nekoliko poveča.
Snežna odeja je večinoma stabilna. Tveganje se nekoliko poveča predvsem proti poldnevu in popoldne na osončenih pobočjih, kjer se zaradi sonca sneg zmehča in nekoliko labilizira. Nevarnejša so strma pobočja. Nižje so možni posamezni talni plazovi razmočene snežne odeje.

Danes bo zmerno do pretežno oblačno, občasno bo tudi bolj sončno.
Kakšna ploha ni izključena. Ledišče se bo do večera dvignilo do nadmorske višine okoli 2000 m. V soboto bo po deloma jasnem jutru bolj spremenljivo oblačno, popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe, nad okoli 1600 m snežne. V nedeljo bo še nekoliko bolj sončno in malo toplejše vreme. Večinoma suho bo. Lavinske razmere se ne bodo dosti spreminjale.
Naslednje poročilo o stanju snežne odeje bo izdano v sredo, 16.4.2014 popoldne.

 

Evropska petstopenjska lestvica nevarnosti proženja snežnih plazov

OZNAKA STOPNJE STABILNOST SNEŽNE ODEJE VERJETNOST/MOŽNOST PROŽENJA SNEŽNIH PLAZOV PRIPOROČILA/OPOZORILA ZA GIBANJE PO ZASNEŽENI POKRAJINI
1- majhna Na večini pobočij je snežna odeja sorazmerno stabilna. Samo na zelo redkih strmin pobočjih in predvsem ob dodatni obremenitvi; možni so zgolj majhni spontani snežni plaziči in osipi. Na splošno varne razmere, potrebna je običajna previdnost.
2-zmerna Na posameznih, dovolj strmih pobočjih je samo zmerno stabilna (ta območja so v Poročilu posebej opredeljena in opisana), drugod pa sorazmerno stabilna. Predvsem na v Poročilu posebej izpostavljenih pobočjih pri velikih dodatnih obremenitvah (npr. hoja ali smučanje posameznika ali skupine prek takega pobočja, teptalec snega, ipd.). Obsežnejših spontanih plazov še ne pričakujemo. Glede na upoštevanje in poznavanje lokalno bolj izpostavljenih območij, so razmere na splošno še dovolj varne. Opozorila upoštevajte predvsem na večjih strminah in na pobočjih, katerih podrobnosti so v Poročilu še posebej izpostavljene (orientacija, višinski pas, idr.).
3-znatna Na številnih, dovolj strmih pobočjih je le slabo do zmerno stabilna. Že pri manjši dodatni obremenitvi na pobočjih, ki so v Poročilu posebej izpostavljena. V nekaterih razmerah je možno lokalno tudi spontano proženje srednje velikih in posamično tudi velikih snežnih plazov. Potrebne so nekatere dodatne izkušnje in znanja pri presoji pred snežnimi plazovi varnih območij, ki so že delno omejena. Upoštevajte tudi nevarnost snežnih plazov na potencialno ogroženih območjih.
4-velika Ne večini strmih pobočij je slabo stabilna. Na dovolj strmih pobočjih že pri manjši obremenitvi. Ob določenih razmerah je možno tudi spontano proženje številnih manjših in ponekod tudi večjih plazov. Potrebne so številne dodatne izkušnje in znanja ter podrobno poznavanje lokalnih razmer pri presoji pred plazovi varnih območij, ki so že zelo omejena. Izogibajte se gibanju prek strmejših pobočij in grap (žlebov) ter njihovih podnožij in zavetrnih strani vzpetin.
5-zelo velika Splošna nestabilnost snežne odeje. Pričakujemo lahko številne srednje velike in mnoge velike spontano utrgane plazove, med njimi tudi tiste v zmernih strminah. Gibanje v takih razmerah je na splošno zelo oteženo, zato ga odsvetujemo. Omejeno je le na položnejša območja, ki so vdovolj odmaknjena od ustaljenih poti snežnih plazov.

Kontakt

Agencija RS za okolje
Vojkova 1b
1000 Ljubljana, Slovenija
Tel: +386 (0)1 4784 000
Fax: +386 (0)1 4784 052
gp.arso@gov.si

Izpostavljene vsebine

Generalni direktor
Novice
Strateški dokumenti
Katalog informacij javnega značaja
Obvestila
Razpisi
Javna naznanila

 

Okoljski znaki
EU sofinancira
Laboratorij
Knjižnica
Uradne ure
Kje smo

Povezave

Vlada Republike Slovenije
Ministrstva
Vladne službe
Državni zbor
E-uprava
© Agencija Republike Slovenije za okolje
O spletnih straneh ARSO