English

O agenciji

   vremevodevarstvo okoljapodnebne spremembepotresizrak
ARSO > vode > napovedi
Vode

Hidrološko stanje in napoved

Četrtek, 30. maja 2024, ob 8. uri

Reke po državi reke počasi upadajo, Drava ter Sava v spodnjem toku pa ohranjata ustaljen pretok. Vodnatost Drave, Mure, Ščavnice in Pesnice je velika, sicer pa so reke po Sloveniji srednje vodnate.

Danes bodo večino dneva reke še upadale. Zvečer bodo najprej pričele naraščati reke v zahodni polovici države, ponoči pa tudi drugod. Ob nevihtah z nalivi bo verjetno hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek ter zastajanje padavinske vode. Posamezni vodotoki lahko tudi poplavijo. Večja verjetnost za ta pojav bo ob vodotokih s povirji na območjih Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, Kamniško-Savinjskih Alp, Zasavja in Pohorja. V severovzhodni Sloveniji je namočenost tal že velika, kar bo pospešilo površinski odtok.
Jutri dopoldan bodo naraščale tudi večje reke, ki bodo povečini hitro dosegle velike pretoke. Reka Drava se lahko v soboto ob povečanem dotoku iz Avstrije ter povečanih lokalnih dotokih razlije na običajnih poplavnih območjih. Sicer se bodo v soboto hidrološke razmere umirjale.

Jutranja temperatura večine rek je med 8 in 16 °C. Še nekoliko toplejše so posamezne manjše reke na severovzhodu države. Morje ob slovenski obali ima okoli 18 °C.Napoved hidrološka za dan1 - slika


Napoved hidrološka za dan2 - slika

 
Opombe:

V primeru napovedi obeh tipov poplavnega dogodka na istem območju, barva območja opredeljuje tip dogodka z višjo stopnjo nevarnosti.

Opis stopenj nevarnosti in možnih učinkov [pdf, 177.3 KB]

Zemljevid z imeni območij [png, 259.4 KB]

Zaradi narave procesov ni mogoče napovedati in pravočasno izdati opozoril za vse nevarne okoljske dogodke, prav tako lahko prihaja do odstopanj napovedi in opozoril od dejanskega razvoja dogodkov. Več...

Kontakt

Agencija RS za okolje
Vojkova 1b
1000 Ljubljana, Slovenija
Tel: +386 (0)1 4784 000
gp.arso@gov.si

Izpostavljene vsebine

Novice
Katalog informacij javnega značaja
Razpisi
Javna naznanila
Izjava o dostopnosti

 

Okoljski znaki
EU sofinancira
Laboratorij
Knjižnica
Uradne ure
Kje smo

Povezave

Vlada Republike Slovenije
Ministrstva
Vladne službe
Državni zbor
E-uprava
© Agencija Republike Slovenije za okolje
Omejitev odgovornosti
O spletnih straneh ARSO